1 Iunie. Cum faci să fie o zi specială pentru tine și copilul tău.

De 1 Iunie, fă cumva și fă din ea o zi specială ! Pentru că 1 Iunie nu este doar despre dulciuri și cadouri, ci este în primul rând despre cât de departe am ajuns ca societăți în conștientizarea drepturilor copiilor. Este despre importanța de a le da puterea de a-și căuta și afirmă vocea. Este despre procesul lung și anevoios prin care trec mulți părinți care vor să schimbe ceva în relația cu copiii lor și care înțeleg să facă educație cu blândețe. Este despre modul în care noi, adulții, învățăm să fim partenerii copiilor, să le respectăm opiniile și să-i ajutăm să aleagă liber și critic.

Așadar, de 1 Iunie încearcă să-i oferi copilului tău o zi în care să simtă că are putere, că opinia lui contează, că ce spune și ce face este important.

Cum faci asta ?

Construiți împreună programul zilei !  Gândiți dinainte un program pe care să i-l propuneți copilului, vorbiți-I despre el, arătați-I locurile în care veți merge. Așa îi veți capta interesul, îl veți pregăti dinainte și îi veți asigura o stare de liniște și confort, astfel încât probabilitatea de a respinge propunerile pe care i le faceți să fie cât mai mică.

Acceptă agenda copilului.  Foarte multe lupte de putere între părinți și copii se nasc pe fondul unei agende diferite pe care părinții o au față de copii. Se întâmplă adesea să credem că ceea ce dorim noi pentru copii este cel mai bine și neapărat lucrul de îndeplinit. Așadar, dacă copilul prefera ca de 1 Iunie să stea în casă și să facă lego în locul unei plimbări într-un  parc aglomerat, acceptă această decizie a lui, sau măcar încearcă să o înțelegi. Dacă nu ești împăcat cu decizia pe care a luat-o, oferă-i alternative și discutați-le împreună, fără presiune și așteptări mari.

Magda Gerber, psiholog și pedagog american, spunea : “ Nu ar fi viață mai ușoară, atât pentru părinți cât și pentru copii, dacă părinții doar ar observa, s-ar relaxa și s-ar bucura de ceea ce face copilul, fără a mai încerca să învețe copilul ceea ce nu este pregătit să facă ? “

De 1 Iunie, intră tu în jocul copilului și acceptă rolul care îți este distribuit, fără nicio dorința de a modela, de a impune, de a-l învăța ! Lasă-te tu învățat, condus, sedus. Cu siguranță distracția va fi mai mare și vei simți din nou ce înseamnă să fii copil. În plus, ai de partea ta un copil care va simți că are super puteri .

Amintește-ți că emoțiile lui sunt doar ale lui! Știm că te-ai obișnuit să fii un fel de filtru al emoțiilor copilului și că îți sare acul tensiometrului de fiecare dată când atmosfera devine încinsă. Inspiră, respiră și amintește-ți că starea lui nu e a ta. Cu cât vei rămâne mai calm în fața tsunamiului, cu atât vei contribui la calmul lui. Dacă 1 Iunie vă va prinde în locuri aglomerate, cu multă agitație și mulți stimuli externi iar copilul este încă micuț, probabilitatea de a apărea tensiuni, frustrări și furie este foarte mare. Ajută-ți copilul să navigheze prin marea de emoții care îl invadează și nu îl judecă. Pentru început, ajută-l să-și conștientizeze starea, descrie-i ce crezi că i se întâmplă, stai alături de el.

Ingredientele unei zile frumoase, petrecute împreună, sunt acceptarea, împuternicirea, pregătirea, controlul propriilor emoții.

Iar acum, dă startul listei cu distracții !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *