Zilele trecute am primit aceste imagini de la o gradinita care foloseste masa noastra luminoasa. Copiii vizualizeaza litere colorate pe masa luminoasa, se obisnuiesc cu ele, si incet, incet, le recunosc si le reproduc. Apoi, creaza din cristale colorate tot felul de contexte si imagini. Implicarea lor este evidenta iar atentia pe masura.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1650446585064926&id=1107632242679699

Vazand imaginile mi-am adus aminte ce greu si plictisitor a mai fost procesul prin care am invatat noi literele cand eram mici. Eram fortati, cu multa presiune si la scoala si acasa.  Buchiseam chinuiti si de multe ori rusinati, vesnic cu frica in san sa nu fim certati si umiliti. Instrumentele didactice erau putine, lipsite de atractivitate si culoare. Unde mai pui ca nici lumina nu prea aveam, iar seara ne apuca facandu-ne temele la lumina lumanarii.

Din fericire, vremurile s-au mai schimbat iar copiii de astazi au o varietate infinita de modalitati si instrumente prin care pot invata literele si cifrele intr-un mod placut si intr-un ritm  potrivit varstei si abilitatilor lor.

Familiarizarea cu literele si cifrele se face treptat, prin procese creative de recunoastere si reproducere, astfel incat, atunci cand ajung la scoala si incep propriu-zis procedeele grafice, copiii au suficienta incredere si indemanare pentru  o invatare usoara si placuta.

Pentru ca da, este foarte important ca invatarea sa porneasca dintr-un loc al bucuriei, acceptarii, intelegerii, daca vrem sa crestem copii adaptati noii lumi care cauta viitori oameni creativi, rezilienti, cosmopoliti, antreprenori.

Ne bucuram mult de fiecare data cand vedem gradinite si scoli care se straduiesc sa ofere copiilor acest cadru in care sa invete si sa creasca.  Un loc plin de culoare, imaginatie, inspiratie, lumina si energie buna, instrumente diverse, care ofera multiple oportunitati de invatare.

Masa luminoasa vine insotita si de un kit care contine nisip colorat, cu ajutorul nisipului, copiii pot desena si pot exersa cu degetul, inclusiv litere si cifre.

Daca aveti experinta cu o astfel de masa luminoasa, asteptam impresiile voastre.

Joaca faina!