Pentru copii contează ce oportunități de învățare le oferim

Zilele trecute am primit aceste imagini de la o grădiniță care folosește masa noastră luminoasă. Copiii vizualizează litere colorate pe masa luminoasă, se obișnuiesc cu ele, și încet, încet, le recunosc și le reproduc. Apoi, crează din cristale colorate tot felul de contexte și imagini. Implicarea lor este evidentă iar atenția pe măsură.

Văzând imaginile mi-am adus aminte ce greu și plictisitor a mai fost procesul prin care am învățat noi literele când eram mici. Eram forțați, cu multă presiune și la școală și acasă.  Buchiseam chinuiți și de multe ori rușinați, veșnic cu frică în sân să nu fim certați și umiliți. Instrumentele didactice erau puține, lipsite de atractivitate și culoare. Unde mai pui că nici lumina nu prea aveam, iar seara ne apucă făcându-ne temele la lumina lumânării.

Din fericire, vremurile s-au mai schimbat iar copiii de astăzi au o varietate infinită de modalități și instrumente prin care pot învăța literele și cifrele într-un mod plăcut și într-un ritm  potrivit vârstei și abilitaților lor.

Familiarizarea cu literele și cifrele se face treptat, prin procese creative de recunoaștere și reproducere, astfel încât, atunci când ajung la școală și încep propriu-zis procedeele grafice, copiii au suficientă încredere și îndemânare pentru  o învățare ușoară și plăcută.

Pentru că da, este foarte important ca învățarea să pornească dintr-un loc al bucuriei, acceptării, înțelegerii, dacă vrem să creștem copii adaptați noii lumi care caută viitori oameni creativi, rezilienți, cosmopoliți, antreprenori.

Ne bucurăm mult de fiecare dată când vedem grădinițe și școli care se străduiesc să ofere copiilor acest cadru în care să învețe și să crească.  Un loc plin de culoare, imaginație, inspirație, lumină și energie bună, instrumente diverse, care oferă multiple oportunități de învățare.

Masa luminoasă vine însoțită și de un kit care conține nisip colorat, cu ajutorul nisipului, copiii pot desena și pot exersa cu degetul, inclusiv litere și cifre.

Dacă aveți experiență cu o astfel de masă luminoasă, așteptăm impresiile voastre.

Joacă făina!

2 thoughts on “Pentru copii contează ce oportunități de învățare le oferim

    1. Salutare si multumim pentru intrebare. Noi nu suntem terapeuti, insa experienta noastra de vanzare ne arata ca multi parinti si terapeuti care lucreaza cu copii cu autism au comandat masa luminoasa. Pentru mai multe informatii, va putem pune in legatura cu o asociatie din Galați care foloseste masa noastra luminoasa in lucrul cu un grup de copii cu autism (http://sinoisuntemcopiiivostri.com).
      Pentru achiziția mesei mergeți la https://alecuwoodstories.com/product/masa-luminoasa/
      Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *