Trucuri care fac camera copilului un mediu propice pentru joacă și creativitate
Odată cu venirea primăverii, când totul pare mai vizibil sub lumina puternică a soarelui, a venit timpul și pentru regândirea camerei copilului sau a locului în care acesta își petrece cel mai mult timp. Sunteți înconjurați de jucării, piese de lego, cărți și haine amestecate de-a valma într-un ghem ce pare de nedescâlcit? Atunci este timpul pentru câteva trucuri care vor transforma spațiul de joacă al copilului într-un mediu care îl stimulează și îl invită la joacă constructivă.
Mai puțin e mai mult. Poate ați observat că spațiile foarte aglomerate, cu o ofertă prea mare de jocuri și jucării, au efectul pervers de a descuraja inițiativa de joacă a copilului. Este aceeași dilemă a alegerii pe care o avem și noi adulții atunci când suntem puși să alegem între prea multe opțiuni. De aceea, primul pas este de a debarasa pe cât posibil spațiul de joacă. Implicați activ copilul și întrebați-l care sunt jucăriile care îi plac cel mai mult. Faceți cu el selecția, propunându-i în același timp un deznodământ nobil pentru jucăriile care nu se mai numără printre preferatele lui. Povestiți-i despre copiii pe care i-ar putea face fericiți jucăriile care acum stau singuratice prin colțuri de cameră sau funduri de cutii. Cu siguranță va fi entuziasmat de propunerea de a le dona.
Sortați, așezați, ordonați. Pentru un acces ușor la jucăriile care îl interesează, evitați pe cât posibil așezarea acestora în cutii sau coșuri prea mari, unde acestea își pierd urma. În schimb, așezați-le în cutii transparente, coșuri mici de nuiele și cutii de lemn. În acest mod, copilul nu va trebui să răscolească după jucăria preferată.


Există soluții la fel de eficiente și pentru jucăriile pe care le luați adesea în picioare și care par ca ocupa toată casa. Un astfel de caz este cel al mașinuțelor. În special acelea mici, mici, care parcă devin al doilea covor. Unul cu colțuri și înțepături nedorite. Acest suport de mașinuțe face exact ceea ce vă doriți: vă salvează podeaua, îl face pe copil mai ordonat (acesta va găsi o mare plăcere în a-și băga singur mașinile în garaj) și va face încăperea mai interesantă și mai atractivă.


Puneți în prim plan jucăriile pasive. Maria Montessori spunea că o jucărie cu cât nu face nimic, cu atât invită copilul să facă mai mult. Să găsească noi contexte de joacă, să descopre noi moduri de a o folosi. Așadar, așezați pe rafturi jucării care nu fac ceva anume. Cuburi din lemn, piese de construit, creioane, pensule, coli de scris, 1-2 plușuri, fructe și legume din lemn sau plastic, mici obiecte de bucătărie. Limitați-vă la un număr mic din fiecare. Veți vedea că odată ce veți crea un nou context de joacă, copilul se va juca mai mult și mai independent. Păstrați jucăriile pentru câteva zile, apoi rotiți-le. Așa veți crea diversitate, păstrând viu interesul.
Fiți creatori de atmosferă! Nu este de ajuns să aveți cărți frumos ordonate pe rafturi. Creați un colț de lectură! Împrăștiați câteva perne pe jos, instalați o lampă, aduceți 2-3 cărți și micul cititor va prinde drag de lectură.

Spor la implementat noile idei, și nu uitați: mediul în care se dezvoltă copilul își pune amprenta asupra rutinei lui și asupra felului în care face alegeri, ia decizii și creează!
Joacă faină!